06 Ekim 2021
833
ABONE OL

Paris İklim Anlaşması, Meclis Komisyonu’ndan Oybirliğiyle Geçti

Paris anlaşması olarak da bilinen Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Yasa teklifinin Genel Kurul’da görüşülmesi ve oylamaya sunulması planlanıyor.

Paris İklim Anlaşması, Meclis Komisyonu’ndan Oybirliğiyle Geçti

Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa teklifi dün TBMM Dışişleri Komisyonu’nda oybirliğiyle kabul edildi. 2015 yılında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması daha istikrarlı ve daha sağlıklı bir dünya hedefliyor. Neredeyse tüm dünya emisyonlarını içine alan anlaşma, iklim değişikliği konusunda uluslararası anlaşma olma özelliğini taşıyor.

Türkiye, Gelişmekte Olan Ülkeler Listesine Dahil Olmak İstiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2016 yılında imza attığı Paris İklim Anlaşması’nı onaylayacağını geçtiğimiz ay New York’ta BM Genel Kurulu’nda onaylayacağını duyurmuştu. Anlaşmanın onaylanmasına dair yasa teklifi yeni yasama yılının açılmasının ardından TBMM gündemine taşımıştı.

Teklifte bulunan beyanda Türkiye’nin anlaşmayı 1992 tarihli BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) ve Paris Anlaşması’nda yer alan “hakkaniyet, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve görevli yetenekler” temelinde uygulanacağı öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyeti, Paris Anlaşması’nı gelişmekte olan bir ülke olarak ve ulusal katkı beyanları doğrultusunda anlaşmanın ve mekanizmaların ekonomik ve sosyal kalkınma hakkının bozulmaması kaydıyla uygulayacağını beyan eder” hükmü yer alıyor.

Türkiye, Paris Anlaşması’nın temelini meydana getiren 1992 tarihli BM İklim değişikliği Çerçevesi Sözleşmesi’nin Ek-1 belgesinde “gelişmiş ülkeler” statüsünde yer alıyor. Ancak Türkiye, gelişmiş ülkeler listesinden çıkarak iklim değişikliği fonlarından faydalanma imkanı yer alan “gelişmekte olan ülkeler” statüsüne dahil olmak istiyor. Bunun için BMİDÇS sekreterliğine eylül ayında nota iletmişti. Türkiye’nin liste değişikliği talebi, 31 Ekim’de Glasgow’da gerçekleşecek olan BM İklim Konferansı’nda gündeme alınacak.

Paris İklim Anlaşması’nın Amacı Nedir?

Paris İklim Anlaşması, 2015 Aralık ayında 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda onaylanmış, 2016 yılının Nisan ayında 190’dan fazla ülke tarafından imzalanmış bir anlaşmadır. Anlaşma, sera gazı emisyonlarının tavan yaptığında ve iklim sorunun çözülmesi gerektiğine vurgu yapar. Paris Anlaşması’nın uzun vadeli sıcaklık hedefi, küresel ortalama artışı sanayi öncesi seviyelerden 2°C artış seviyesi ile sınırlı tutmaktır. Bunu için emisyonların en kısa zamanda azaltılması ve sera gazlarının dengelenmesi hedefleniyor.
 

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
21 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

TÜRKİYE
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı