Son Dakika Haberleri
/
Türkiye'de hasadı devam eden pamukta libre fiyatının 1 doları aşmasını değerlendiren sektör temsilcileri, fiyat artışını ekim alanlarının düşmesine, arz talep dengesindeki değişikliğe ve lojistik maliyetindeki yükselişe bağlıyor.
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Bertan Balçık, bu yıl verim anlamında çok güzel bir yıl geçirdiklerini ve yıllık üretiminin 850 bin tonun üzerinde olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Pamuk fiyatlarının 2020 Kasım'dan itibaren düzenli olarak arttığına işaret eden Balçık, "Bunun en büyük sebebi salgının etkisinin azalması ve artan tüketici talebi. Bu bütün dünyada pamuk fiyatlarını kademeli olarak yükseltti. Ancak özellikle ağustosla birlikte fiyattaki artış hızlandı. Bunun nedeni ise lojistikte yaşanan sıkıntılar. Çin'in ABD'den pamuk talebi haftalık olarak 3'e, 4'e katlanarak 200 bin balyanın üzerine çıktı. Yine bununla birlikte ABD'deki üretimin 18,5 milyon balyadan 18 milyon balyaya düşmesi de fiyatları etkiledi. Öte yandan Hindistan pamuğunda pembe kurt sorunu oldu ve verim düştü. Bunların hepsi fiyatları yukarı çekti." diye konuştu.
“Pamuk Fiyatları Yurt Dışına Göre Bir Miktar Arttı”
Yurt dışında pamuğun kilogram fiyatının 25-25,5 lira arasında değiştiğini, Türkiye'de ise yerli pamuğun yaklaşık 26,5 liradan satıldığını aktaran Balçık, Türkiye ile dünya fiyatları arasında yüzde 25-30 dolayında fark olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Türkiye'deki fiyatların biraz yüksek olmasına ilişkin ise Balçık, "İplik sanayicimiz, stoksuz yakalandı. İplikçimizin talebi arttığı için pamuk fiyatları da yurt dışına göre bir miktar arttı." değerlendirmesinde bulundu.
Balçık, bu tarz sıkıntıların en aza indirilmesi için ise şu önerilerde bulundu: "Her zaman ürün bulabilmek için lisanslı depoculuk sistemi ve ürün borsacılığının geliştirilmesi gerekiyor. UPK'nin öngörüsüne göre 2023'te iplik sanayimizin pamuk tüketimi 2,5 milyon tona yükselecek. Çünkü çok ciddi bir yatırım var. Bizim bu açığı yerli üretimle karşılamamız için mutlaka planlama içine girmemiz gerekiyor.
0 Yorum