21 Ekim 2020
1315
ABONE OL

Covid-19 Yoğun Bakımdaki Çalışma Şartlarını Değiştirdi

Türkiye'de ve dünyada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanları, daha fazla vakit geçirdikleri yoğun bakım servislerinde salgına karşı mücadele konusunda uzmanlaştı.

Covid-19 Yoğun Bakımdaki Çalışma Şartlarını Değiştirdi

Covid-19 hastalığının özellikle akciğerlerde oluşturduğu tahribatla ölümlere sebep olması, yoğun bakım servislerinin öneminin daha da iyi anlaşılmasını sağladı.

Daha önce yoğun bakım servislerinde travma, sepsis, trafik kazası, zehirlenme, boğulma vakaları ve büyük ameliyatlara bağlı gelişen sağlık sorunları yaşayan hastaları tedavi eden yoğun bakım çalışanları, Covid-19 salgını sürecinde ise çok fazla bilinmeyeni olan bir virüsle savaşmaya başladı.

Mart ayından itibaren tüm mesailerini yoğun bakım servislerinde geçiren sağlık çalışanları, 2 kat koruyucu elbise, eldiven, maske ve gözlükle görev yapmaya çalışıyor.  

Henüz ilaç ve aşı bulunamaması, kişiden kişiye farklı belirti ve hasarlar göstermesi nedeniyle doktorlar, Covid-19'a karşı farklı tedavi yöntemleri geliştiriyor.  

"Pandeminin Ne Olduğunu Yaşayarak Öğrendik"

Meslek hayatının 40 yılını hastanelerin yoğun bakımında geçiren Uzman Doktor Nagihan Altıncı Karahan da Covid-19'un mesleklerinde yarattığı değişime dikkat çekiyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Covid-19 Yoğun Bakım Servisi Sorumlu Hekimi olarak görev yapan Karahan, mart ayından bu yana mesaisinin büyük bölümünü Covid-19'a karşı hayat mücadelesi veren hastaların yanında geçiriyor.

Meslek hayatı boyunca bu kadar dinamik ve uzun süren bir dönem yaşamadığını anlatan Karahan, salgının başladığı ilk aylarda İtalyan ve Çinli doktorların önerdiği tedavi yöntemlerinin olumlu sonuç vermediğini gördüklerine dikkat çekti.

"Pandeminin ne olduğunu yaşayarak öğrendik. Biz bunu bir seferberlik kabul ettik." diyen Karahan, Covid-19'un hiçbir hastalıkla karşılaştırılamayacağını söyledi.

Yoğun bakıma gelen her hastada farklı bir deneyim kazandıklarını aktaran Karahan, "Covid-19 şahsa özgü bir hastalık. Uygulanan tedavi her hastada aynı yanıtı vermiyor. En önemli özelliği de hızlı yayılması. Bizim bir hastamız vardı. Acil servise geldi, 150 metre ilerideki yoğun bakıma aldığımızda bir anda bilinci gitti. Tedaviler uyguladık ama onu kurtaramadık.” dedi.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
14 Ocak 2025 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
13 Ocak 2025 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
12 Ocak 2025 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
11 Ocak 2025 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
10 Ocak 2025 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
9 Ocak 2025 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler