Son Dakika Haberleri
/
Dalyan'daki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlilerince uydu takip cihazı takılarak yaklaşık iki yıl önce denize bırakılan "Tuba" isimli caretta caretta, 10 bin kilometre yol kat etti.
DEKAMER Bilimsel Koordinatörü Doğan Sözbilen, deniz kaplumbağalarının çok uzun yaşayan canlılar olduğunu, yaşamlarının da büyük bir kısmını denizde geçirdiklerini söyledi. İztuzu Sahili'nde kabuğu temizlenen "Tuba"ya yaklaşık iki yıl önce uydu takip cihazı yerleştirildikten sonra denize salındığına değinen Sözbilen, yeni teknolojilerle kaplumbağayı izlediklerini dile getirdi.
"Tuba, En Uzun Süre İzlediğimiz Kaplumbağalardan Birisi Oldu"
Ülkede birçok kumsalda çok iyi koruma önlemleri alındığını, çok önemli araştırmaların yapıldığını vurgulayan Sözbilen, "Caretta carettaların denizdeki yaşamları da çok önemli. Çünkü yaşamları orada geçiyor. Bu bilgileri alabilmek için uydu izleme teknolojisini kullanarak biz kaplumbağaları izlemeye başladık. Tuba da onlardan bir tanesi." dedi.
Sözbilen, denize bırakılan kaplumbağanın kumsala ya da başka yönlere nasıl yöneldiğini, yerin manyetik alanından, akıntının yönünden nasıl etkilendiğini, takip ettiklerini belirterek, "Tuba kamuoyunda çok iyi reaksiyon alan kaplumbağamız oldu bizim. Denize salındığından bu yana bize halen sinyal gönderiyor. Tuba iki yılda 10 bin kilometre yol aldı. En uzun süre izlediğimiz kaplumbağalardan birisi oldu.” dedi.
0 Yorum