Son Dakika Haberleri
/
Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Mavi Balina-2020 Davet Tatbikatı" 6 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
Donanma Komutanlığı tarafından planlanan tatbikat kapsamında gözlemci ve basın mensuplarına Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Misafirhanesi Toplantı Salonu'nda bilgilendirme yapıldı.
Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Hasan Çankaya, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral İbrahim Kurtuluş Sevinç, Bulgaristan, Pakistan gemi komutanları ile askeri yetkililerin katıldığı etkinlikte, izolasyonda bulunan gemilerdeki komutanlar uzaktan görüntülü görüşme yöntemiyle eşlik etti.
Bilgilendirmeye Gölcük'ten video konferans yoluyla katılan Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Mavi Balina Tatbikatı'nın ağırlıklı olarak denizaltı savunma harbi olmak üzere, deniz harekât meyillerine yönelik müşterek harekât kabiliyetini artırmak maksadıyla icra edileceğini söyledi.
"Tatbikatın Amacı, Gerçek Harekât ve Görevlere Yönelik Hazırlık"
Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Hasan Çankaya da tatbikatın önemi, amacı ve safhaları hakkında bilgi verdi.
İzolasyonda bulunmayan konukların salonda hazır olduğunu dile getiren Çankaya, Mavi Balina-2020 Davet Tatbikatı'nın, iki yılda bir Türkiye'nin ev sahipliğinde, Donanma Komutanlığı tarafından icra edilen bir Denizaltı Savunma Harbi Davet Tatbikatı olduğunu kaydetti.
Bu yıl yedincisi icra edilecek tatbikatın, NATO ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 10 Kasım'a kadar Doğu Akdeniz'de gerçekleştirileceğini anlatan Çankaya, tatbikata Türk Deniz Kuvvetlerinin 3 denizaltı, 2 fırkateyn, 2 korvet, 1 karakol gemisi, 2 deniz karakol uçağı ve 6 helikopter ile Türk Hava Kuvvetlerinden 4 F16 uçağıyla iştirak edeceğini bildirdi.
Tatbikata misafir olarak NATO Daimî Deniz Görev Grubu-2'de görev yapan Bulgaristan, İspanya, Romanya ve Türkiye'den 3 fırkateyn, 1 korvet ve 1 akaryakıt gemisinin katılacağını ifade eden Çankaya, "Tatbikatın amacı, katılan birlik ve komutanlıkların denizaltı savunma harbine yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmek, gerçek harekât ve görevlere yönelik hazırlık seviyelerini yükseltmek, müşterek harekât icra edebilme kabiliyetlerini artırmak maksadıyla NATO usullerini denemektir." diye konuştu.
0 Yorum