Son Dakika Haberleri
/
Fethiye Körfezi’ndeki deniz kirliliğini anlık olarak gözlemlemek ve tespit edilen kirlilik verilerini sunmak üzere Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen Akıllı Şamandıra Projesi, Fethiye özelinde üretilen Türkiye’deki ilk ve tek uzaktan bağlantılı ölçüm cihazı olma özelliği taşıyor.
Fethiye Belediyesi, Deniz Temiz Derneği, TURMEPA, İMEAK, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojilerinin iş birliği ile hayata geçirilen projede deniz kirliliğinin gerçek zamanlı ölçülmesi hedefleniyor. “Akıllı Şamandıra” ve donanımın deneme kurulumu Fethiye Limanı Aksazlar Mevkii’nde gerçekleştirildi.
Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından deniz kirliliğinin gerçek zamanlı olarak ölçümü, görüntülenmesi ve raporlanması amacıyla geliştirilen ve denizin ekolojik olarak korunmasına katkı sağlayacak olan Akıllı Şamandıra Projesi’nin deneme süreci başlatıldı. Projenin pilot uygulamasının ardından 2021 yılında tam olarak faaliyete geçmesi planlanıyor.
Deniz Kirliliğine 7/24 Takip
Proje kapsamında marinalar, koylar ve çevresi gibi deniz alanlarının asidifikasyonu, bulanıklık, oksijen düzeyi, su sıcaklığı, tuzluluk, klorofil gibi meteorolojik verileri ölçülerek kayıt altına alınabilecek. Bunun için güneş paneli gibi kaynaklarla kendi güç ihtiyacını karşılayabilecek şamandıralar kullanılacak.
Deneme sürecinin tamamlanmasının ardından iki adet “Akıllı Şamandıra” Fethiye’de denizin nabzını ölçmek üzere Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün kullanımında olacak. Bu sayede, deniz yüzeyinde kirlilik tespit edilmesi halinde Belediye ekipleri ilgili bildirimde bulunacak.
0 Yorum