Son Dakika Haberleri
/
Bodrum’un en önemli sembollerinden biri olan yel değirmenleri, rüzgârı en verimli şekilde kullanabilmek adına Ortaçağ’da inşa edilmiştir ve Bodrum’un hemen hemen her yerinden görülebilen değirmenler günümüzde çok iyi durumda olmasalar da mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri olmaktadır.
18. yüzyılda inşa edilen ve 1970’li yıllara kadar kullanılan yel değirmenlerinin içlerine kadar girip yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Düzenli aralıklarla boyanan ve restore edilen yel değirmenlerinin bazılarının içine girildiğinde ziyaretçilerin yazılarla, kazımalarla isim yazdığı görülmektedir. Her ne kadar düzenli bakımı yapılıyor olsa da bilinçsiz kimseler tarafından bu tarihsel kalıntılara tahribat yapıldığı gözlemlenmekte ve o kimseleri saygıya davet etmek gerekmektedir.
Ancak yine de yel değirmenlerini ziyaret etmek çok güzel bir deneyim sunmaktadır. İlk kullanılmaya başlandığında rüzgâr gücünü kullan yel değirmenleri 1970’den sonra işlevini motor gücüne bırakmıştır.
Bulunduğu tepeden çıkarılan taşlarla inşa edilen yel değirmenlerinden sadece bir tanesi günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş diğerleri ise büyük tahribatlar yaşamıştır. Zaten günümüze kadar gelen pervaneli yel değirmenini de kimse yaklaşamasın diye çitlerle kapatılmış ve zarar verilmesi, isim yazılması gibi şeylerin önüne geçilmeye çalışılmıştır.
Pervanelerin bağlı olduğu çatıların işlevi ise çok önemli olmaktadır. Altları kolaylıkla dönmeleri için bolca yağlanan çatıların bağlı olduğu pervaneler rüzgârın geldiği yöne doğru kolaylıkla dönmektedir. Böylece rüzgârı her daim karşılarına alarak maksimum verim sağlanmaktadır. Bodrum ekonomisinde oldukça fazla işlevi olan yel değirmenleri, buğday öğütmek amacıyla inşa edilmiş yapılar olmaktadır. Rüzgâra karşı yapılan bu yapılar, yılın her ayı çalışmaktaydı. Çünkü, unun çabuk kurtlanma ve küflenmesi nedeniyle insanlar, aylık ihtiyaçları kadar buğday öğütürlermiş.
Bodrum Yel Değirmenleri Ulaşım
Bodrum ve Gümbet Koyu arasında kalan ve Bodrum’un en güzel manzaralarından birine sahip yel değirmenlerine ulaşım çok kolay olmaktadır. Osman Nuri Bilgin Caddesi üzerinden Haremtan Sokak’a dönüş yapıldığı takdirde, sağ tarafta yel değirmenlerini görünmektedir.
Aracınızı uygun bir yere park edip, kısa bir yürüyüşle yel değirmenlerinin yanına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu bölgenin tepede kalan bir bölge olması bakımından yel değirmenlerine gelerek Bodrum Kalesi’ni, Gümbet’i ve çevresindeki diğer yerleri yukarıdan görme şansına sahip olabilirsiniz.
0 Yorum