21 Kasım 2022
2072
ABONE OL

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Hikayesi ve Anlamı

Türk resim sanatının önemli eserlerinden olan Kaplumbağa Terbiyecisi, yediden yetmişe herkesin hayatında en az bir kere gördüğü eserlerden biridir. Tablo, Osmanlı döneminde bir cemiyet tarafından çıkartılan gazetede Kaplumbağalar ve Adam olarak adlandırılmıştır. Ancak tablo, daha sonra Kaplumbağa Terbiyecisi olarak anılmaya başlamıştır. Türk sanat tarihinin en ünlü tablolarından olan Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun hikayesini ve anlamını, siz değerli sanat seveler için araştırdık.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Hikayesi ve Anlamı

Tablonun yürek burkan hikayesine ve anlamına geçmeden önce “Kaplumbağa Terbiyecisi kimin eseri” sorusunu yanıtlandırmamız iyi olacaktır. İki versiyonu bulunan Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu, 1906 ve 1907 yıllarında Osman Hamdi Bey tarafından çizilmiştir.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Hikayesi

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu, Osman Hamdi Bey'in 221,5 cm x 120 cm boyutlarındaki bir tuvalin üzerine yağlıboya tekniği ile çizdiği bir tablodur. Günümüzde gerçeküstücülük akımına ait olduğu belirtilmektedir.

Tablonun ressamı, Osman Hamdi Bey, Osmanlı Devleti’nin yurt dışına gönderdiği zeki ve yetenekli öğrenciler arasında bulunuyordu. Sanatçının 10 yıl Paris’te yaşadığı bilinmektedir. Osman Hamdi Bey, yurt dışında aldığı eğitim ve kültürel birikim ile kendisini Osmanlı’ya adamış bir aydındır. Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu çizerken 1869 yılında bir Fransız dergisinde yayınlanan Charmeur de tortues isimli gravürden esinlendiği tahmin edilmektedir. Ayrıca Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu da söz konusu Fransız dergisinde yayınlanmıştır.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Anlamı

Sanatsal anlamda oldukça dolu bir tablo olan Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunda beline kemer bağlanmış, kırmızı uzun bir giysi giyen sakallı derviş misali bir adam, Bursa’da bulunan Yeşil Camii’nin üst katında bakımsız bir odada, arkası yarı dönük bir şekilde resmedilmiştir. Adamın ayak uçlarında ise yerdeki yaprakları yemeye çalışan kaplumbağalar görülür.

Sanat eleştirmenleri, Osman Hamdi Bey’in bu tablo ile kültürel anlamda geri kalmış bir toplumu uygarlaştırmaya çalışan yorgun bir aydının duruşunu anlatmaya çalıştığı ifade etmektedir. Tablo hakkında yapılan bir diğer yorum ise tablodaki Kaplumbağa Terbiyecisi’nin Osman Hamdi Bey olduğu ve kaplumbağaların halkı temsil ettiğini belirtir. Sanatçı, kendisinin değişime direnen toplumu sanat yolu ile çağdaş düzeye çıkartmaya çalışması anlatılmaktadır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
21 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
En Çok İzlenen 8 Amazon Prime Filmi
KÜLTÜR SANAT
Mutlaka İzlenmesi Gereken Netflix Belgeselleri
KÜLTÜR SANAT
Muğla’daki Müzeler
Muğla’daki Müzeler
21.11.2022
1167