Son Dakika Haberleri
/
Halikarnas Mozolesi, Bodrumun önemli eserlerinin başında geliyor. Dünyanın 7 harikasından birisi olarak kabul edilmiş olan mozole, inşa edildiği dönemin görkemli eserlerinden bir tanesidir. Bugün açık hava müzesi olarak Bodrum’un merkezinde duran mozole, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Halikarnas Mozolesi eski ihtişama sahip olmasa da halen beldeye gelen turistlerin uğrak noktası konumunda.
Halikarnas Mozolesi Ne Amaçla Yapılmıştır?
Halikarnas Mozolesi, Kral Maousolos’a yapılmış olan antik bir mezardır. Mausolos’un heykeli Londra’daki Biritish Museum’de sergileniyor olsa da Bodrum’daki mozole, yılda 20 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Kral Mausolos Kimdir?
Mausolos Kral olarak anılıyor fakat Pers Hükümdarlığı’na bağlı Karya satrapıdır. Kral olmamasına rağmen Kral olarak anılan tek liderdir. Pers Hükümdarlığı, eline geçirdiği bölgeleri ayırarak başlarına bir yönetici koyar ve bu yönetici de Satrap olarak bilinirdi. Yani bugünkü anlamıyla o şehrin, bölgenin valisidir.
Pers Hükümdarlığının bu şekilde görevlendirme yapmasının amacı, o bölgeyi uzaktan kontrol edebilmekti. Birçok bölgede beklediği sonuçları alırken Karya satraplığı buna uymuyordu ve Mausolos görevi MÖ. 377 yılında ölen babası Hekatomnos’dan almıştı. Mausolos saygıyla anılan birisi olmasına karşın acımasız ve zeki bir liderdi.
Mausolos görevi teslim aldıktan sonra kentin savunmasına uygunluğundan dolayı, başkenti Halikarnassos yani bugünkü adıyla bilinen Bodrum’ a taşır.
Yaptığı her hamle ile başarılı bir politika izleyen Mausolos, Pers Krallığı ile her zaman arasını iyi tutmaya özen göstermiştir. Bunun içinde Mausolos şeklinde değil, Kral olarak tanınmıştır. MÖ. 353 yılında hayatını kaybettiğinde yerine karısı ve kız kardeşi olan Artmisia (o dönemde aile içi evlilikler gelenekseldir) geçer ve 2 yıl boyunca ülkeyi yönetir.
Halikarnas Mozolesi Ne Zaman Yapıldı?
Birçok kaynağa göre, Halikarnas Mozolesi Mausolos öldükten sonra eşi tarafından yapılmış, fakat mozolenin, o ölmeden yapıldığı da bilinen kaynaklar arasındadır. Mozolenin bugün bilinen ismi Kral Mausolos’un adından ileri gelir.
Anıtın yapımı Artmisia tarafından sürdürülmüş olsa da onun ölümü sonrasında da kardeşleri mozolenin yapımını devam ettirmiştir.
0 Yorum