Son Dakika Haberleri
/
Bodrum tarihi yerler, doğal güzellikler, kültürel değerler ve sıcak insanlar ile meşhur bir tatil beldesi olarak tanınır. Bodrum’daki tarihi yerler, bölgede oldukça zengin bir yapı verir. Pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan Bodrum, birçok tarihi mekanı bünyesinde bulundurur.
Bodrum, tarihi yerler bakımından o kadar zengin bir yer ki, ilçenin sokaklarında gezintiye çıkan biri birçok antik kantı ile karşılaşabilme fırsatına sahip olabilir. Bodrum’un birçok yeri tarihi sit alanı olarak bilinir. Birçok tarihi kalıntı hem ülkemizde hem de dünyada oldukça dikkat çeker.
Bodrum Tarihi
Eski adı Halikarnassos olan Bodrum’un MÖ 484 yılında Bodrum Dor’lar tarafından kurulduğu biliniyor. Daha sonra Karya ve Leleg halklarına ev sahipliği yapan Bodrum Megeralılar tarafından büyütülünce Halikarnassos adını almıştır.
MÖ 386 yılında Perslerin eline geçen Bodrum daha sonra MÖ 192 yılında Roma İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir. 1522 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir ve Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Bodrum adını almıştır.
Bodrum Kalesi
1522 yılında St. Jean Şövalyeleri’nin kalesi olarak inşa edilen Bodrum Kalesi, Bodrum’un sembol yapılarından biridir. Kale, iki liman arasında üç tarafı deniz ile çevrili kayalıklar üzerine kurulmuş olan Bodrum Kalesi, Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor.
Bodrum Kalesi’nde Türk hamamı, Karyalı Prenses Salonu, Klasik Devir Salonu, Amphora ve Cam Batığı Salonu gibi bölümlerde sergilenen ve eski dönemler hakkında ipuçları sunan pek çok önemli koleksiyon eserleri ziyaret edebilirsiniz.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bodrum Kalesi içinde yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi dünyanın sayılı sualtı arkeoloji müzelerinden biridir. Müzede, 14 adet sergi salonunda dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonunu ziyaret edebilirsiniz. Koleksiyon, MÖ. 15 ve daha sonraki yıllara dayanan amforalardan oluşuyor.
Halikarnas Mozolesi
Kral Mausolos için kız kardeşi ve karısı tarafından yaptırılan Halikarnas Mozolesi, Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alıyor. Yunan ve Mısır mimarisinden izler taşıyan ve görkemli bir mimariye sahip olan büyük anıt mezar, turistler tarafından oldukça rağbet görüyor. Günümüzde açık hava müzesi olarak düzenlenen ve çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan mozole alanında kabartmalar, kalıntılar ve mimari parçaları ziyaret edebilirsiniz.
Bodrum Antik Tiyatro
Göktepe’nin güney yamacında yer alan Bodrum Antik Tiyatro’nun tarihi MÖ IV. yüzyıla dayanmaktadır. Roma İmparatorluğu Çağı tiyatro tarihinin yazıldığı bu önemli yapı günümüzde konser alanı olarak kullanılmaktadır. Toplamda 13.000 kişi kapasiteli tiyatro 3 bölümden oluşuyor. Sahne, opera ve oturma yerlerinden oluşan tiyatro dikdörtgen bir tasarıma sahiptir.
Myndos Kapısı
MÖ 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Halikarnassos kentinin giriş kapısı olarak yapılmış Myndos Kapısı bölge açısından zengindir. Bu alan şehrin batı surlarının en önemli kısmını oluşturuyor. Kapı, sekizer metrelik kuleler arasına inşa edilmiştir.
Pedasa Antik Kenti
Bodrum merkezle Bitez arasında kalan yarımadanın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Pedasa Antik Kenti yer alıyor. Lelegler tarafından kurulmuş olan antik kent mimari açıdan en korunaklı antik kent olma özelliğini taşıyor. Yöre halkı tarafından “Gökçeler Kalesi” olarak da biliniyor. Pedasa, bölgede kurulun 8 kentin en önemlileri arasında bulunuyor.
Tarihi Yel Değirmenleri
Bodrum merkezden Bardakçı hatta minibüsleri ile ulaşabileceğiniz yel değirmenleri Bardakçı Koyu’nda bulunuyor. Yaz aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğrayan değirmenlerin 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.
Bodrum Deniz Müzesi
2011 yılından bu yana Bodrum denizcilik tarihine ait belgelerin sergilendiği Bodrum Deniz Müzesi, ziyaretçilerine Bodrum’un denizcilik kültürü ile ilgili ipuçları bulunuyor.
0 Yorum