24 Ekim 2022
2502
ABONE OL

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de tek, dünyanın ise en önemli arkeoloji müzeleri arasında yer alıyor. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesi içerisinde bulunuyor. 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi yarışmasında “Özel Övgü” almış müzede, sualtı kazı ve araştırmalarından gelen eserlerin yanı sıra Bodrum ve çevresindeki kazı ve araştırmalarda bulunan eserler sergileniyor. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi müze kart ile ziyaret edilebiliyor. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi derlediğimiz bu yazımızı okuyarak Bodrum müzeleri arasında yer alan bu mekan hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Tarihi

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi, 1958 yılında sünger avcılarının rastlantı eseri buldukları heykel ve amforalar sayesinde kurulmuştur. Müzenin tarihine baktığımızda en önemli eserlerden biri, dünyanın en eski batığı olan “Uluburun Batığı” bu müzede sergileniyor.

Dünyanın bugüne kadar bulunmuş olan en eski konumundaki batıktan çıkarılmış olan Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin altın mührü ve firavunun altın şarap kadehi gibi birçok paha biçilmez eser de bu sergide yer alıyor. 3.300 yıl önce batan Likya Ticaret Gemisi Uluburun Genç Tunç Çağı’na aittir. 15 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğindedir.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze’sinde toplamda 14 tane sergi salonu bulunuyor ve bu salonların hepsinde zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonları mevcut. Koleksiyonların tarihi Tunç Çağı’na dayanıyor. Örneğin; Serçe Limanı Cam Batığı Salonu içerisinde 1025 yılında batmış olan Tunç Devri’nden kalma tekne mevcut.

Müzede Uluburun dışında başka batık gemiler de sergileniyor. Finike Gelidonya Burnu Batığı, Bodrum Yassıada Batığı, Roma Tüccar Gemisi, Şeytan Deresi Batığı ve Tektaş Batığı diğer batık gemilerdir. Bu batıklardan çıkarılan eserleri Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde görmeniz mümkün.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nasıl Kuruldu?

Müze, 1958 yılında yapılmış. Amerikalı gazeteci Peter Throckmorton Bodrum’da sünger avcılarının yaşamlarını araştırmak için bulunuyordu ve burada Gelidonya Batığı’nın hikayesini duyar.

Gelidonya Batığı, sünger avcısı Kemal Aras tarafından bir tesadüf sonucunda bulunmuştur. Batık Tunç Devri dönemine aitti. Amerikalı gazeteci Peter Throckmorton batıkla ilgili bilgiyi daha öncesinde Ankara Polatlı yakınlarındaki Gordion Kazılarını yönetmiş olan Prof. Dr. Robin Young’a bildirir. Robin Young’da durumu bugün sualtı arkeolojisinin babası kabul edilen George Bass’a anlatır ve 1960 yılında sünger avcısı olan Kemal Aras sayesinde dünyanın en büyük sualtı keşfedilir. Bu keşif sayesinde bugün Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi kurulmuş olur.

Bodrum ve Bodrum Kalesi hakkında detaylı bilgilere sitemizden ulaşabilirsiniz

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
21 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Muğla Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Hydas Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?