Son Dakika Haberleri
/
Bodrum çiçeği, Bodrum’da en çok yetiştirilen çiçeklerden biridir. Capcanlı renkleri ile dikkat çeken Bodrum çiçeği Begonvil, Rodos, Gelin Duvağı çiçeği olarak da bilinmektedir. Bodrum’un ünlü beyaz evlerine renk veren Bodrum çiçeği, evlerin duvarlarından sarkmaktadır. Yapraklarının yeşili ve Bodrum’un mavisi ile buluştuğunda muazzam bir görüntü meydana gelmektedir. Her mevsimi ayrı güzel Bodrum’un süsü olan Bodrum çiçeği, ziyaret edenlerin gözlerini kamaştırır.
Pembe, mor ve kırmızı renkleri ile görenleri hayran bırakan Bodrum çiçeği, Nyctaqinaceae familyasındandır. Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetiştirilmektedir. Türkiye’de genllikle Ege ve Akdeniz’de yetiştirilmektedir. Bodrum çiçeği bakımı doğru bir şekilde yapıldığı takdirde 15 metreye kadar boyu uzayabilmektedir.
Düğün süslemelerinde kullanılan bu güzide çiçek, doğru bakıldığı takdirde farklı yörelerde yetişebildiğinden pek çok çeşidi vardır. Bodur begonvil, bahçe begonvili, begonvil sarmaşığı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Sıcağı ve güneşi sevmesinden dolayı genellikle yazlık yerlerde yetiştirilir. Budanması aksatılmadığı ve doğru bakıldığı takdirde güz aylarında yapraklarını açar. Her Bodrum çiçeği çeşidi farklı şekillerde bakıldığı için, çiçeğin türüne göre budama yapılması gerekir.
Saksıda begonvil bakımı ise, duvarda asılı sarmaşık şeklindeki begonvilden farklıdır. Sıcağı seven Bodrum çiçeğinin yeterli ışık ve ısıyı alması için pencere kenarlarında konumlandırılmalıdır. Bununla birlikte geniş bir alana yayılmak isteyen bu çiçek türü, büyük saksılarda yetiştirilmelidir. Toprağı düzenli olarak kontrol edilerek gerektiğinde değiştirilmelidir.
Saksıda ve bahçede sıklıkla yetiştirilen Bodrum çiçeğinin sulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Yazın hafta içerisinde 2 defa sulanması gereken bu çiçeğin kışın 1 kez sulanması yeterlidir. Aynı zamanda sulama yapılmadan önce toprağın kuruluğu kontrol edilmelidir.
Bodrum'un meşhur begonvilini çoğaltmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. En meşhur çoğaltma tekniği yöntemi tepe çeliği yöntemidir. Bu çoğaltma metodunu uygulayabilmek için, nisan ya da mayıs ayında sağlıklı bir Bodrum çiçeğinden koparılan 10 cm dal ve alt kısımdaki yapraklar ıslak toprağa dikilmelidir. Filizlenmeye başlaması ile saksıya, bahçeye veya istediğiniz farklı bir yere dikebilirsiniz.
Diğer çoğaltma yöntemi olan odun çeliği yöntemidir. Bu yöntemin sıcak bölgelerde yetiştirilen Bodrum çiçeği için kullanılması önerilmektedir. Güz mevsiminde çiçeğin kuru dalından parça koparılıp toprağa dikilerek çoğaltma işlemi sağlanmaktadır.
0 Yorum