Son Dakika Haberleri
/
Tarihi ve mimari özellikleri ile öne çıkan Beçin Kalesi, Muğla’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerlerden biridir. Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan bu kale, UNESCO Geçici Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Tatil yaparken kendini kültürel anlamda da geliştirmek isteyenlerin Beçin Kalesi’ni ziyaret etmesini tavsiye ederiz. Peki, Beçin Kalesi nerede bulunur, hikayesi nedir?
Beçin Kalesi, bölgeyi ziyaret eden pek çok turist tarafından ziyaret edilen yerlerden biridir. Beçin Kalesi’nin bulunduğu bölge, Tunç Çağı’nda yerleşime açık bir alandı. Bu sebeple kalenin bulunduğu bölge, Beçin Antik Kenti olarak anılır. Orta Çağ’a ve daha birçok beyliğe ışık tutan bu bölge hakkında merak ettiklerinizi, içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Muğla Milas’ın 5 kilometre güneyinde bulunan Beçin Kalesi, ilçesinde yer alan Beçin Kalesi, bir tepe üzerinde bulunur. Beçin Kalesi’ni ziyaret ettiğinizde Milas şehir merkezini kuşbakışı görebilirsiniz. Çeşitli kaynaklarda Pezona, Berçin ve Peçin olarak anılan kalenin bulunduğu bölgenin, 14. yüzyıla kadar insanların yaşadığı bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. 14. yüzyıl ortalarında Menteşe Beyliği tarafından fethedilerek başkent olarak kullanılmıştır. Bölgedeki kazı ve restorasyon çalışmaları, günümüzde hala devam etmektedir.
Genellikle tarihi gezi yapmaktan hoşlanan kişilerin ziyaret ettiği Milas Beçin Kalesi, sağlam olan duvarlarının mimari özellikleri sebebiyle kalenin Bizanslılar tarafından inşa edildiğine işaret etmektedir.
Milas şehir merkezinde yer alan Beçin Kalesi’ni ziyaret etmek için şehir merkezinden Ören tabelasını üç kilometre boyunca takip ederek ulaşabilirsiniz. Beçin Kalesi, Bodrum’a 50 kilometre, Muğla’ya 65 kilometre, İzmir’e ise 197 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Bizanslılar’ın inşa ettiği tahmin edilen kale, Menteşe Beyliği tarafından ele geçirilerek inşa edilmiştir. Menteşe Beyliği döneminde Orhan Bey, babasının ölümünün ardından Rodos‘a bir sefer düzenlemiş ve bu sefer başarısız sonuçlanmıştır. Başarısız seferin ardından güvenli olduğuna inandığı Beçin’e yerleşerek burayı başkent yapmıştır. 1390 yılında Osmanlı hakimiyetine giren Beçin Antik Kenti, zamanla önemini yitirdi.
Zamanında medrese, cami, mezarlık, zaviye, hamam, konak gibi yapılara ev sahipliği yapan Beçin Kalesi, Evliya Çelebi’nin anlatılarında bir dizdar ve yirmi askerin bulunduğu bir hapishane olarak kullanıldığı belirtilmektedir.
Bölgedeki kazı çalışmaları hala devam ederken emir avlusu, orman locası, Bizans şapeli ve yeni kilise gibi önemli birçok arkeolojik kalıntı bulunmuştur. Bugüne kadar yapılan kazılarda Osmanlı ve Türk dönemine ait kalıntılarda bulunmaktadır.
Görsel: Milas Kaymakamlığı
0 Yorum