Son Dakika Haberleri
/
Türkler, İslamiyet’i kabul etmeden önce gece ile gündüzün sürekli bir savaş halinde olduğu inancı hakimdi. En uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık gününden sonra günlerin uzamaya ve güneşin daha belirgin görünmeye başladığı gün olarak kutlanmaktadır. 21 Aralık günü, gündüzün geceye karşı zafer kazandığı gündür ve Türkler tarafından Nardugan bayramı olarak kutlanmaktadır. Türk kültüründe yeni yıl olarak kabul edilen Nardugan, pek çok kültürde yüzyıllardır renkli ve coşkulu bir biçimde kutlanır.
Nartugan olarak da anılan bu bayram, yeniden doğuşu simgelemektedir. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Nardugan bayramı, yüzyıllardır birçok ülkede büyük bir coşku ile kutlanır. Nardugan kelime anlamı olarak günümüzde Orta Asya ülkelerinde kış gündönümünü ifade etmek için kullanılmaktadır.
Sümerolog, Muazzez İlmiye Çığ’a göre Türklerin, Nardungan’ı İslamiyet’i kabul etmeden önce de kutladığını belirtmektedir. Nardugan bayramında ‘Ayaz Ata’ adındaki karakter, Noel Baba ile özdeşleşmektedir. Ayaz Ata, mitolojik anlatılara göre kışın soğukta ortaya çıkan kahramandır. Ayrıca bu bayramda Hristiyanların Noel kutlamalarında yaptıkları gibi ağaç altına hediyeler bırakılırdı. Hediyelerin bırakıldığı ağaç, hayat ağacı olarak kabul edilir ve hediyeler de insanların Tanrı’ya armağanıdır.
Roma'da Satürnalya, Antik Yunan döneminde ise Dionysos Şenlikleri adıyla kutlanmaktadır. Nartugan ismi ise oldukça anlamlıdır. Nar, güneş; dugan ise yeni doğan anlamına gelir. Doğan güneş anlamına gelen Nardugan bayramı ise, Türk kültüründe oldukça önemlidir.
Türk kültüründe yeniden doğuş bayramı olarak kabul edilen Nardugan bayramı, her yıl kış gündönümü olarak kabul edilen 21 Aralık gününde farklı ülkelerde heyecanla ve coşkuyla kutlanmaktadır.
Nardugan bayramını kutlamak için 21 Aralık günü, kişiler aileleri ve sevdikleriyle keyifli bir akşam yemeği yemektedir. Ardından yine kalabalık ile şarkılar söylenerek eğlenilir. Böylece yeni gün ve yıl güzel bir biçimde kutlanır. Türklerin yılbaşı olarak kabul ettiği 21 Aralık’ı kutlamak amacıyla nar kırılır. Narın parçalanan tanelerinin eve dağılmasıyla yeni yılın bereketi ile gelmesini simgelenir.
0 Yorum