21 Aralık 2021
826
ABONE OL

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? DGS’ye Kimler Girebilir?

ÖSYM tarafından yapılan DGS vatandaşlar tarafından internette araştırılan konular arasında yer alıyor. Ön lisans öğrencilerinin lisans programlarına yerleşmek için girdikleri sınav olan DGS nedir? DGS’ye kimler katılabilir? DGS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte, DGS hakkında merak edilen tüm detaylar…

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? DGS’ye Kimler Girebilir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? DGS’nin Açılımı Ne?

DGS’nin açılımı, Dikey Geçiş Sınavı’dır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından uygulanan DGS meslek yüksek okulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına yerleşmek için girdikleri sınav türüdür. DGS, herhangi bir üniversitenin ön lisans programında yer alan öğrencilerin çeşitli lisans bölümlerine girebilmesi için uygulanır.

Dikey Geçiş Sınavı, ÖSYM tarafından yılda bir kez yapılır. Çoktan seçmeli olarak uygulanan sınav, her yıl temmuz ya da ağustos aylarında uygulanır. DGS’nin temel amacı lisans bölüme geçiş yapmak isteyen öğrencilerin sözel ve sayısal becerilerinin ölçülmesidir.

Dikey Geçiş ile Yatay Geçiş Arasındaki Fark Nedir?

Dikey geçiş sınavı ile yatay geçiş arasında önemli farklılıklar söz konusudur. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler lisans bölümleri arasında geçiş yapabilir. Dikey geçiş sınavında ise ön lisans bölümü bitiren veya bitirmekte olan öğrencilerin lisans programına geçişi söz konusudur.

DGS’ye Kimler Girebilir?

DGS’ye girecek adayların 2 yıllık ön lisans mezunu veya mezun olabilecek durumda olması gerekir. Dikey sınavına girebilmek için herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmak veya mezun durumunda olmak gerekir. Açık öğretim veya normal öğretim farkı olmaksızın her ön lisans öğrencisi dönem veya mezun olduktan sonra bu sınav ile lisans bölümlerine geçiş yapabilir.

Dikey Geçiş Sınavında Kaç Soru Sorulur?

DGS’de 60 Türkçe ve 60 Matematik sorusu olmak üzere toplamda 120 soru sorulur. Sınav esnasında adaylar sözel ve sayısal bölümden oluşan sınava tabi tutulur. Sınav süresi ise 2 saat 30 dakikadır. 1 yıl geçerli olan DGS’ye sınırsız giriş yapılabilir.

DGS çıkmış sorular çözerek sınava hazırlanmak mümkündür. DGS çıkmış sorular çözerek pratiklik kazanmak gerekir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
21 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Kasım 2024 Bodrum Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
Bodrum Yel Değirmenleri Tarihi
BİLGİ KÖŞESİ
Medya Okuryazarlığı Nedir? Amaçları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Enginar Nedir? Faydaları Nelerdir?