Son Dakika Haberleri
/
Yaşam boyu öğrenme veya bir başka deyişle yaşam boyu eğitim, kişinin formel eğitiminden sonra hayatı boyunca devam eden bütün gelişimlerini, bilgi ve becerilerinde meydana gelen iyileşmeyi ifade eden geniş bir kavramdır. Hayat boyu eğitim örgün eğitimin bir alternatifi değildir. Tam tersi, örgün eğitim de dahil olmak üzere, hayat boyu yapılan ister kişisel ister akademik ister mesleki, her türlü öğrenim etkinliğini kapsar. Dolayısıyla yaştan ve mekandan bağımsız bir şekilde okulda, evde, işyerinde, toplumla bir arada olunan herhangi bir alanda hayat boyu öğrenme gerçekleşmeye devam eder.
UNESCO 1972’de yayınladığı bir raporda eğitimin okul yaşı ve binaları ile sınırlanmasının yanlış olduğunu ve eğitimin yaşam boyu devam eden bir “varoluşsal süreklilik” olarak tanımlanması gerekliliğini belirtmiştir. Bu nedenle günümüzde farklı kurumlar tarafından yaşam boyu eğitim stratejileri geliştirilir. Fakat yaşam boyu eğitimin bir hayat tarzı olarak benimsenmesi kişisel gelişim için önemlidir. Peki, yaşam boyu öğrenme nedir?
Yaşam boyu öğrenme; toplumsal, sosyal, kişisel ve istihdam ile ilişkili bir yaklaşımla kişinin bilgi, beceri, ilgi ve yeterliliklerini geliştirmek için hayatı boyunca katıldığı her türlü öğrenme aktiviteleri olarak tanımlanabilir. Yaşam boyu öğrenme ilkeleri aşağıdaki gibidir.
Bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyenler uygun bir günün gelmesini beklememelidir. Öğrenmek için en uygun gün bugündür. Geliştirmek istenen yetenekler, öğrenmek istenenler için kesinlikle periyodik bir zaman belirlenmesi gerekir.
Okumak bilginin kapılarını aralar. Yaşam boyu öğrenmeyi sürdürmek için okumanın önemi büyüktür. Kitaplar, gazeteler, online kaynaklar ve daha pek çok kaynak her türlü konuda bilgi edinmek için yararlıdır. Faydalı olabilecek her türlü güvenilir kaynaktan yararlanmak hayat boyu öğrenmenin anahtarıdır. Okumanın bir boş vakit aktivitesi olduğu yanılgısına kapılmak yanlıştır. Okumak, yaşamın bir parçasıdır. Öğrenmek gibi…
Sık sık okumak için sürekli güncelleyebileceğiniz ve gözünüzün önünde olacak bir okunacaklar listesi hazırlamak daha öğrenmenizi kolaylaştırır. Bu listeyi hazırlarken uzmanların tavsiyelerini alabilirsiniz. Araştırmalarınız için Google Scholar gibi araçları kullanabilirsiniz. Unutulmaması gereken doğru bilgiye ulaşmaktır. Bunun yolu ise doğru kaynağa ulaşmaktır.
Yaşam boyu öğrenme yaklaşımları arasında motive eden bir çevre oluşturmak da vardır. Sahip olmak istediğiniz becerilere sahip kişilerin çevresinde olmak gelişiminizi olumlu yönde etkiler. Günümüz teknolojisinin getirdiği olanakları en güzel şekilde kullanmalısınız. Örnek olarak online çalışma gruplarına dahil olabilirsiniz.
Öğrenmeyi tek taraflı bir süreç olarak değerlendirmek yanlıştır. Bu nedenle çevrenizden öğrendiğinizi başka insanlara öğretmelisiniz. Öğretmek, en etkili öğrenme yöntemleri arasında bulunur. Ayrıca bilginizi ölçmek için bir fırsattır.
Yapmak kalıcı bir öğrenme şeklidir. Bu nedenle hayat boyu öğrenmek için izleyici değil yapan olmalısınız. Eyleme geçmelisiniz. Tek bir deneyim yeterli değildir. Dolayısıyla çoğu yeteneği edinmenin yolu onu defalarca usanmadan denemek önemlidir. Örnek olarak dünya çapında ünlü müzisyenler ünlerine yalnızca yetenekleri ile değil günlük en az sekiz saat çalışarak ulaşmışlardır. Atletler her gün koşarak hızlarına kavuşurlar.
Bilginin kapılarını ilk açan yaşam boyu öğrenme yaklaşımı meraktır. Formel eğitimin ötesinde olan yaşam boyu öğrenme, çok katmanlı ve uzun bir süreçtir. Yaşam boyunca size yardımcı olacak, yanlışlarınızı düzeltecek veya ödevlerinizi kontrol edecek öğretmeniniz olmayacak. Bu nedenle kendi öğrenme sürecinizi en verimli ve doğru şekilde yönetmek size kalır. Bu yolda en önemli olan merakınızdır. Meraklı zihin sürekli sorar, araştırır ve öğrenir.
0 Yorum